top of page
Pedikür

Tırnak Mantarı Tedavisi

Tırnağın ÅŸeklini ve görüntüsünü bozan, bazı durumlarda kokuya sebep olan sıklıkla deri mantarının tırnaÄŸa bulaÅŸmasıyla ortaya çıkan bir mantar türüdür.

Ayak mantarı bulaşıcıdır, mantarlı kiÅŸinin kullandığı nevresim, havlu, terliÄŸin  kullanılması, ortak mekanlarda (cami, havuz kenarı) çıplak ayak ile yürünmesi mantarın bulaÅŸmasına neden olabilir. 

​

Tırnak mantarı ilerledikçe tırnak kalınlaşır, renk sarı / kahveye dönebilir, çizgilenme ve ÅŸekil bozuklukları oluÅŸur. Estetik açıdan  rahatsız edici olmasının yanında tırnak yatağına yakın bölgelerde aÄŸrı hissedilebilir. Mantar tırnak köküne ilerleyip sürekli hale gelebilir. 

Tırnak Mantarı Neden Olur ?

  • Hijyenik olmayan ortamda, sterilizasyonu saÄŸlanmamış aletlerle yapılan manikür ve pedikür,

  • Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluÅŸan nemli ortam

  • Tırnak zedelenme, baskı ve travmaları,

  • Parmakları sıkıştıran dar, ayakkabı giyilmesi,

  • Soyunma odaları, yüzme havuzu ve duÅŸ gibi ortak kullanım alanları,

  • Aynı ayakkabıların havalandırılmadan üst üste giyilmesi

Tırnak Mantarı Açısından Risk Altında Olanlar:

  • Diyabetli kiÅŸiler,

  • Dolaşım bozukluÄŸu olanlar,

  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlar,

  • Ayak derisinde mantar enfeksiyonu olanlar,

  • Ayakları çok terleyen ya da sürekli nemli kalanlar,

  • KoÅŸucu, dansçı, asker gibi ayakları sürekli darbe görenler

Tırnak Mantarı (Onikomikoz)

(Onikomikoz) Tırnaklarda geliÅŸen mantar enfeksiyonu çok yaygın hale gelmektedir. Türkiye'de 10 milyon kiÅŸi tırnak mantarına enfeksiyonuna yakalanmaktadır. Bunun sebebi estetik bir sorun oluÅŸturuncaya kadar problem olarak görülmemesi, tanının zor konulması ve bazı mantar türlerinin dirençli olmasına baÄŸlı olarak tedavisinin zor olmasıdır.

 

Nüks oranı %80 olan ver tırnakta bozulmalara sebep olan bu sorun genel saÄŸlığı da olumsuz etkilemektedir. Onikomikoz yani tırnak mantarı; dermatofitler, mayalar ve patojen küf mantarları tarafından enfekte olduÄŸunu tanımlayan genel bir ifadedir. Tinea unguium ise dermatofitlerin neden olduÄŸu tırnak enfeksiyonlarını tanımlamak için kullanılır. Dermatofitlerin tırnağı enfekte eden en yaygın türü trichopyton rublum'dur. Kandida türleri ise az sıklıktadır. Mantar tırnak, uzun süren tedavileri nedeniyle maliyeti yüksek tırnak hastalıkları arasındadır.

 

ÇoÄŸunlukla tanısının zor konulduÄŸundan uygun tedavisi saÄŸlanamamakta ve hızlı nüksetmesi nedeniyle hastayı bıktırmaktadır. Genellikle ayak tırnaklarında görülse de, el tırnaklarında da onikomikoz oluÅŸmaktadır. El tırnaklarının mantar enfeksiyonu, estetik nedenleler ve parmakların fonksiyonlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle ayak tırnaklarında geliÅŸen tırnak mantarına göre hasta için daha fazla önem taşımaktadır. Oysa ayak tırnaklarında oluÅŸan mantar tırnak enfeksiyonu saÄŸlığı olumsuz etkilemesi ve fiziksel aktiviteyi kısıtlaması nedeniyle podologlar tarafından önemli bir tırnak deformasyonu nedeni olarak deÄŸerlendirilmektedi

Tırnak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Tırnak plağı dikdörtgen ÅŸeklinde saydam sert boynuzlu tabakadan oluÅŸmaktadır. SaÄŸlıklı bir tırnak alttaki damar ağından zengin tırnak yatağı sayesinde pembe renklidir. Dış yüzü parlak, alt yüzünde ise uzunlamasına çizgiler bulunur. Bu çizgiler sayesinde tırnak yatağı oluklarına tutunur. Mitozların keratinotik aktiviteleri nedeniyle tırnak plağının yapısı deÄŸiÅŸtirerek deforme eder. Timak plağı: .Tırnak kalınlaÅŸması Sarı, yeÅŸil, siyah ve beyaz renk deÄŸiÅŸimleri Subungual keratoz Tırnak yüzeyinde dikey ya da yatay çizgilenme Tırnak plağında küf küf dağılma Tırnak kırılması ilerleyen tırnak mantarı enfeksiyonlarında aÄŸrı ve tırnak batması ÅŸikayeti.

​

Tırnakta Sık Görülen Onikomikoz Türleri

​

Proksimal subungual onikomikoz Distal subungual onikomikoz .Yüzeysel beyaz onikomikoz Candida onikomikozu Proksimal subungual onikomikoz: Tırnağın proksimalinde baÅŸlayıp distale kadar uzanan alanlar halinde görülürler. ÇoÄŸunlukla lunula bölgesine yerleÅŸirler. Mantara: neden olan mikoz tırnağın proksimalinden girerek matriskte tutunur

 

Distal subungual onikomikoz: En sık görülen onikomikozdur. Tırnağı çevreleyen derinin. stratum korneumun enfekte olması sonucu tırnak yataÄŸina geçiÅŸ yapmaktadır. Tırnak yatağı ve hiponiÅŸyumun komnea tabakası giderek kalınlaÅŸarak subungual keratoz geliÅŸir. Timnak plağının serbest ucu kalkar ilerleyerek onikolizis (tırnak plağı ve yatağın birbirinden ayrılması) oluÅŸur. Tırnak plağı ve yatağı arasındaki boÅŸluk kirle dolar bakteri üremesine neden olur. Bu durum tırnağın renginin bozulmasına neden olur

Candida onikomikozu: Periungual bölgede ÅŸiÅŸlik, eritem ve ödem görülebilmektedir. Onikoliz geliÅŸir. Total olarak tüm tırnak plağına tutunur. Tırnak plağı mat görünümdedir. Tırnakta ufalanma oluÅŸmaz. Tırnak plağında longitudinal çizgilenmeler oluÅŸur. Tırnak yatağı kalınlaşır. Genellikle el tırnaklarında daha sıktır

​

​

young-person-doing-relaxing-foot-massage-home-bed-after-long-hard-working-day-manual-thera

Tırnak mantarı tedavisi için ayak saÄŸlığı bölümlerinde kalınlaÅŸan mantarlı tabaka temizlenir ve saÄŸlıklı tırnak dokusu ortaya çıkar. Hem saÄŸlıklı tırnağın korunması hem de estetik ve saÄŸlıklı bir görüntü için tırnak yüzeyi özel bir jel ile kaplanır. Periyodik bakım ile tırnağın uzaması ve mantarın tedavisi saÄŸlanır.

​

Tırnak mantarı ilaçları karaciÄŸeri yorduÄŸu için uzun süreli kullanılmaları  mümkün deÄŸildir. Bu sebeple tırnak mantarı iyileÅŸtirme ve temizlenme iÅŸlemlerinin dermatolog ve podolog iÅŸbirliÄŸinde gerçekleÅŸmesi tedavi sürecinin yan etkisiz, baÅŸarılı ve hızlı  olmasını saÄŸlar.

bottom of page