top of page
pexels-mark-neal-3115007.jpg

Kinezio Taype Uygulaması

  Kinezyo bantlama tekniÄŸi 1973 yılında Dr. KenzoKase tarafından geliÅŸtirilmiÅŸtir. Metodun ortaya çıkış felsefesi eklem hareketlerini sınırlamaksızın insan derisinin yapısal özellikleri ve esnekliÄŸine benzer bantlama yönteminde daha baÅŸarılı sonuçlar alinabilecegidir.

​

  Dr. Kase göre kas iskelet sistemi kaynaklı sorunların başında kasın fonksiyon bozuklukları gelmektedir. Dr. Kase Kasın bantlanmasının eklem çevresinin bantla immobilize edilmesinden daha etkin olduÄŸunu savunmaktadır. Zedelenme veya aşırı kullanım sonrası kasın elastik özellikleri bozulmaktadır.Bu nedenle kinezio bant kasın elastik özelliklerine benzer, yapışkan niteliktedir. Uygulandiklari deri üzerinde kaldırıcı etkiye sahip ve deri ile dış ortam arasında hava dolaşımına izin verebilecek özellikte olmak üzere tasarlanmıştır.

Kinezyo Bant Faydaları

  Spor yaralanmalarında son yıllarda sıklıkla baÅŸvurulan yöntem olan kinezyo bant (kinezyolojik bantlama) uygulaması fizyoterapi yöntemleriyle birlikte kullanılır. Kinezyo bantlar, her ne kadar spor yaralanmalarından sonra yeni bir yaralanma riskine karşı sporcular tarafından kullanılsa da farklı tedavilerde de tercih edilir. Bu bantlar günümüzde fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi alan birçok hastaya uygulanabilir. Bu kiÅŸilerde de vücudun doÄŸal iyileÅŸme sürecini kolaylaÅŸtırması nedeniyle tercih edilir ve aÄŸrının azaltılmasından dokuların iyileÅŸmesine kadar birçok fayda saÄŸlar.

​

​

​

​

Kinezyo Bantların Özellikleri

  • Kinezyo bant cildin özelliklerini yansıtacak ÅŸekilde ve uzunlamasına mevcut halinin yüzde 55-60’ı oranında bir gerginliÄŸe izin verecek ÅŸekilde tasarlanır.

  • Elastikiyeti 3-5 gün süreyle etkinliÄŸini korur, enine esnemez.

  • Kalınlığı, cildin epidermis tabakasının kalınlığı ile hemen hemen aynıdır.

  • Uygulamadan yaklaşık 10 dakika sonra, kiÅŸi cildinde bir bant bulunduÄŸunu unutur.

  • Bantlar yüzde 100 pamuk liflere sarılı polimer elastik liflerden oluÅŸur. Pamuk lifler sayesinde vücut nemi buharlaşır ve hızlı kuruma saÄŸlanır.

  • Lateks içermez. Bir yüzündeki yapıştırıcı yüzde 100 akrilik olduÄŸu için vücut ısısıyla aktifleÅŸir. Yapışkan bölümün dalgalı ÅŸekilde olması sayesinde dalgalar arasındaki alan cildin nefes almasına, terin ve havanın rahatlıkla banttan geçmesine olanak saÄŸlar.

Kinezio Bantlama ile Podolojik Yaklaşım

Rehabilitasyon sürecinin destekleyici ve önemli  tedavi yaklaşımlarından biri olan bantlama  yaralanmaların önlenmesi ve riskin azaltılması, proprioseptif duyunun arttırılması aktif fiziksel aktivite ve spora dönüÅŸün kolaylaÅŸtırılmasında kullanılmaktadır. 1970 yılından önce kullanılan   standart bant ve teyp uygulamaları iÅŸlevsel eklem hareketlerinde fiziki aktivitelerde kısıtlamalara yol açan faktör olmaları nedeniyle Japon kiropraksi ve akupunktur uzmanı Dr. Kenzo Kase tarafından Dr.Kenzo Kase tarafında 2 yıllık bir çalışma sonucu kinezyolojik bantlama tekniÄŸi geliÅŸtirmiÅŸtir.

​

Ortez tedavi yöntemlerine alternatif olarak etkin bir tedavi yöntemi yaklaşımı olan ve  özel uygulama yapılmasını saÄŸlayaan kinezio bant mevcut boyutunun % 140 kadar uzayabilen akrilik yapıda yapışkan yüzeyli farklı renklerde koton bir banttır. Esnek yapısı  cilt gerilme ve esnekliÄŸine uyumlu  derinin kalınlığı ve elastikiyet özelliÄŸine sahiptir. %100 pamuk liflerine sarılı polimer elastik liflerden oluÅŸur. Epidermis tabakasının ağırlığında ve benzer yapıda olan kinezio tape bant diÄŸer  bantlar ile karşılaÅŸtırıldığında;

​

  • Rijit yapıda deÄŸil elastik yapıdadır.

  • Derinin nefes almasını engellemez,

  • Tam eklem hareketine izin verir,

  • Suya dayanıklı özelliktedir,

  • Dolaşımı destekler ve arttırır

  • Klinik uygulamalarda kullanılır.

  • Uzun süre kullanılır. (uygulama tekniÄŸine baÄŸlı olarak 24 saat ile 3 gün arasında epidermis üzerinde kalabilir)

  • Bantlama öncesi materyal gerekli olmaz.

  • Elastik özelliÄŸini 34 gün korur.

​

SoÄŸuk uygulama , hidroterapi, elektrik stimülasyonu  ,ve akupunktur gibi alternatif tedavi yöntemlerinde kombine kullanılabilir.

Bir çok özelliÄŸinden dolayı kinezio bantlama tekniÄŸi bir çok saÄŸlık uzmanları tarafından tedavi sürecinde tercih edilmekte olan kinezio bantlama yapıştırma prensiplerine uygun ÅŸekilde  podologlar tarafından da ayak saÄŸlığını korumak, podolojik tedavileri desteklemek, tedavi sonrası koruma amaçlı tercih edilmektedir.

young-person-doing-relaxing-foot-massage-home-bed-after-long-hard-working-day-manual-thera

Bu Ä°ki Faktöre Dikkat!

Bantlamanın baÅŸarısı iki faktöre baÄŸlıdır.

Birincisi; bandın uygun dokuya uygulanması için kiÅŸinin iyi deÄŸerlendirilmesidir. Ä°kincisi de tekniÄŸin doÄŸru uygulanmasıdır. Ä°kisi birlikte gerçekleÅŸtirildiÄŸi zaman tedavi etkili sonuç verir. Bu nedenle bandı uygulayan saÄŸlık profesyonelinin bantlama konusunda özel eÄŸitim almış ve deneyimli olması gerekir.

​

bottom of page