top of page
young-person-doing-relaxing-foot-massage-home-bed-after-long-hard-working-day-manual-thera

Tırnak Batması Nedir?

ÇeÅŸitli sebeplerden dolayı tırnak ve/veya tırnak yatağında oluÅŸan bozulma, tırnağın uzamamasına ete gömülmesine neden olabilir, aÄŸrı, kızarıklık, enfeksiyon görülebilir,bu duruma tırnak batması denir.

Tırnak Batması Nasıl Oluşur?

  • Yanlis pedikür yapılması

  • Tırnakların sivri veya derin ÅŸekilde yanlış kesilmesi

  • Carpma ve ayakkabı içersinde sıkışma gibi nedenlere baÄŸlı darbe alması

  • Genetik dönük tırnak yapısı

  • Ayak anatomik bozuklukları

  • Yanlis ayakkabı seçimleri, sıkı çoraplar

  • Hamilelik vb. Aşırı kilo artışları

  • YoÄŸun spor yapmak

  • Tırnak mantarı enfeksiyonu ve tırnakta kalınlaÅŸma

Batık Tırnak OluÅŸmasını Engellemek için

  • Dogru ayakkabı seçilmeli

  • Tirnaklar doÄŸru kesilmeli

  • Ayak darbe ve travmalardan korunmalı

​

Tırnak Batmasının Nedenleri:

​

  • Kalıtsal olarak tırnak plağı kenarlarının yataÄŸa doÄŸru kıvrık olması batık sorunu yaÅŸama eÄŸilimi gösterebilmektedir.

  • Ayakkabıların dar ve küçük, gereÄŸinden fazla yüksek topuklu olması ayağın biyomekanik formuna uymayan ayakkabılar giyilmesi parmak eklem hareketlerini kısıtlayarak tırnakların baskıya, darbelere maruz kalmasına buna baÄŸlı olarak tırnak plağının ÅŸeklinde deÄŸiÅŸikliklere ve daralmalara neden olmaktadır.

  •  Tırnağın tırnak kanallarından içeri girecek ÅŸekilde çok kısa kesilmesi tırnağın gömülmesine ve ete batmasına, aşırı uzun bırakılması ise tırnağın rollonlaÅŸmasına neden olmaktadır.

  • Pedikür salonlarında ‘’batık çıkartma iÅŸlemi’’ olarak tanımladıkları tırnak plağının kenarlarının hatalı kesimi geçici süreyle rahatlanma saÄŸlasa bile zamanla tırnak batığını kronikleÅŸtirmektedir.

  • Tırnak etrafındaki kütiküllerin kesilmesi ( tırnak plağının statiÄŸi için gerekli olan tırnak etrafı etlerinin kesilmesi ) tırnak kanallarının sertleÅŸmesine, konvolut tırnak geliÅŸmesine ve tırnak yatağının daralmasına neden olmaktadır.

  • Çocukluk ve ergenlik döneminde hormon deÄŸiÅŸimleri hızlı büyüme metabolizmanın hızına baÄŸlı terleme, yetersiz ayak hijyeni ve genetik faktörler.

  • Gebelikte yine hormon deÄŸiÅŸimi aşırı kilo artışı anne adayının postüründeki düzensizlik ve ödem gibi hamilelik problemleri

  • Obezitede aşırı kilo artışı, ayak hacminin geniÅŸlemesi gibi tetikçi unsurlar tırnaklarda enfeksiyonlu batıklara neden olmaktadır.

  • Spor aktivitelerinde özellikle parmak uçlarının darbelere maruz kalması tırnak plağı kayıplarına neden olur. Yeni oluÅŸan tırnak plağı ortalama 6 aylık sürede tırnak yatağını örtmektedir. Bu süreçte tırnak plağının olmaması yürürken ilerlememizi saÄŸlayan itme fazında yerden aldığı darbeyi absorbe edemez ve tırnak yatağının distalinden proksimale doÄŸru kapanmalara neden olmaktadır.

  • Dar çoraplar tıpkı dar ayakkabılar gibi tırnaÄŸa baskı oluÅŸturmaktadır.

  • Ayağın eklemsel deformasyonları ve parmak eklemlerindeki deformasyonlar tırnak formunun deÄŸiÅŸmesine ve yatağın daralmasına neden olmaktadır.

  • Özellikle yaÅŸlı bireylerde tırnağın kalınlaÅŸması, onikomikoz, kullanılan ilaçlar, sistemik hastalıklar ve tırnaklarını kesemedikleri için gereÄŸinden fazla uzun olup zamanla ÅŸekil deÄŸiÅŸtirmesi tırnakta batık oluÅŸmasına neden olmaktadır.

  • metabolik hastalıklar,

  • A vitamini, is0tern.n gibi ilaç kullanımları cildin ve tırnakların yaÄŸ ve nem kaybetmesiyle tırnak elastikiyeti azalır tırnakların rollonlaÅŸmasına neden olmaktadır.

  • Ayakların aşırı terlemesi cildin aşırı yumuÅŸamasına neden olarak direncini azaltmaktadır. Tırnak plağının, tırnak yatağında oluÅŸturduÄŸu mikro darbeler deri bütünlüÄŸünün bozulmasına hasar gören derinin tırnak plağını yabancı bir cisim gibi algılayıp reaksiyon göstermesine ve sonrasında iltihaplı tırnak batığına dönüÅŸmesine neden olmaktadır.

young-person-doing-relaxing-foot-massage-home-bed-after-long-hard-working-day-manual-thera

Tırnak Batması Evreleri

Hafif Batan Tırnak

1. Evre 2. Evre Batık Tırnak:

​

Tırnak etrafını çevreleyen yumuÅŸak dokuda hafif kızarıklık, ısı artışı ve temas edildiÄŸinde acı oluÅŸturan iltihapsız ve akıntısız tırnak batma problemidir. Batan tırnağın bu evresinde koruyucu önleyici ve destekleyici tedaviler ve bakımlar uygulanabilir.

  • Podolojik ayak bakımı (doÄŸru tırnak kesiminin yapılması)

  • Tırnak plağının tırnak yatağı ile temasını önlemek için tırnak kanalına yerleÅŸtirilen steril tampon uygulaması

  • Fiberglas (cam elyafı) tırnak bandı ile tırnak plağını düzenleyerek rehabilite etmek

 

Orta Batan Tırnak:

3. Evre batık tırnak

​

Periungual dokuda kızarıklık ÅŸiÅŸme, ısı artışı 1. Ve 2. Evreye oranla daha yoÄŸundur.  Apse ve akıntı olmasa da dokunulduÄŸunda aÄŸrı ile karakterizedir. Uygulama öncesi ve sonrası yüzeysel antibiyotik kullanımına ihtiyaç duyulabilir.

  • Podolojik yaklaşım ile medikal ayak bakımı ve pansuman (doÄŸru tırnak kesiminin yapılması )

  • Tırnak plağının tırnak yatağı ile temasını önlemek için tırnak kanalına yerleÅŸtirilen steril tampon uygulaması

  • 3 parçalı tel uygulaması ile tırnak kenarlarının tırnak yatağı ile temasını engelleyerek ciltte oluÅŸacak reaksiyonu önlemek, mevcut aÄŸrının giderilmesini saÄŸlamak ve bütünlüÄŸü bozulmuÅŸ tırnak çevresi derisinin iyileÅŸmesini hızlandırmak

  • Ä°yileÅŸmiÅŸ tırnak batık probleminin nüks etmesini önlemek için fiberglas (cam elyafı) tırnak bandı ile tırnak plağını sabitleyip tırnak yatağının onarılmasını saÄŸlamak

  • ​

Ä°leri Düzey Batan Tırnak:

4. Evre batık tırnak

​

  Tırnak batması problemlerinde ileri seviyede deÄŸerlendirilen bu evrede tırnağı çevreleyen ciltte kızarıklık, ÅŸiÅŸme, ısı artışı ve aÄŸrı ileri düzeydedir. Tırnak kenarındaki periungual bölgede granülüzasyon doku geliÅŸirken iltihaplı akıntı mevcuttur.  Klinik olarak 6 aydan uzun süren batık tırnak ÅŸikâyetlerinde, kronik tırnak batması tanısı konabilmektedir.

  • Multidisipliner (çoklu disiplin- ilgili doktor ve Podolog ortak çalışma ) yaklaşım ile doktorun uygun gördüÄŸü tedavi (sistemik antibiyotik tedavisi gerekebilir) ve yönlendirmesine baÄŸlı olarak podolojik bakım ile mekanik destek saÄŸlanır.

  • Doktor takibinde uygun zamanda uygulanacak Ortoniksi ( 3 parçalı tel, omega tel ve tırnak bandı) tekniÄŸi iyileÅŸme sürecini hızlandıracağı gibi tırnak çekim iÅŸlemlerine gerek kalmadan tırnak batmasını tedavi edecektir.

  • Tedavisi tamamlanmış tırnak batmasının tekrar oluÅŸmasını önlemek için medikal bakımlara devam edilir.

Tırnak Batması Tırnak Olağında OluÅŸan Deformasyonlara BaÄŸlı Olarak Farklı Åžekillerde Kendini Gösterebilir.

​

İrritasyon ve Enfeksiyonun Geliştiği Tırnak Batığı

​

Periungual bölgede kızarıklık, ödem ve aÄŸrı ile karakterizedir. Ä°leri seviyede granülüzasyon geliÅŸimi ve akıntı gözlenir.

 

Pençe-Kerpeten Formunda Tırnak Batığı

​

Tırnak ucuna doğru daralan tırnak plağı ve yatağı ile karakterizedir. Nadir de olsa enfeksiyon gelişebilir.

 

Tırnak Plağının Aşırı Kalınlaşması Sonucu Tırnak Kanallarına Baskı Yapması

​

KalınlaÅŸan ve elastikiyetini kaybeden tırnak plağı, tırnak kanallarında sertleÅŸmelere ve nasırlara neden olur. AÄŸrı seviyesi yüksektir. Enfeksiyon söz konusu deÄŸildir.

 

Tırnağın Parmak Ucundan Batması

​

Parmağın distalden gömülerek tırnak yatağını kısaltması ve tırnak plağının önünde engel oluÅŸturmasıyla karakterizedir. Tırnak ucu tırnak yatağına gömülür ve aÄŸrı oluÅŸturur. Enfeksiyon geliÅŸebilir.

Halk arasında tırnak batması, tırnak batığı, batan tırnak, batık tırnak, tırnağın kenarlara batması gibi ifade edilen onicocriptosis oluÅŸumu deÄŸiÅŸkenlik gösterse de her yaÅŸ grubunda rastlanabilen kiÅŸinin sosyal, psikolojik ve fiziksel saÄŸlığını etkileyen tırnak problemidir.

Tırnak batığı problemi yaÅŸayan bireyler çözüm ararken genellikle yanlış ve hatalı uygulamalara maruz kalmaktadır. ÇoÄŸunlukla batan tırnak hatalı ve yanlış yöntemlerle düzeltilmeye çalışılırken dönüÅŸü olmayan tırnak deformasyonları oluÅŸturmaktadır. EstetiÄŸimizin ve saÄŸlığımızın önemli bir parçası olan tırnaklarımız bozulduÄŸunda psikolojik olarak olumsuz etkilenmenin yanında açık ayakkabıların tercih edilmemesine neden olmaktadır.

Podolojinin temel prensibi olan önce zarar verme yaklaşımı ile tırnak batıklarında koruyucu, önleyici, düzenleyici tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.

Ä°nsan saÄŸlığını korumada ilk basamak olan saÄŸlığa uygun kurallara büyük bir titizlikle özen gösterilen çalışma ortamında steril edilmiÅŸ alet ve cihazlarla, dezenfeksiyonu her uygulama sonrasında yapılan podoloji kabinlerinde ayak saÄŸlığı konusunda eÄŸitim almış tecrübeli podologlar tarafından aÄŸrısız tırnak batması problemlerine kaliteli çözümler üretmektedir.

Ayak saÄŸlığı merkezimize batık tırnak ÅŸikayeti ile gelen hastalarımız yapılan iÅŸlem sonunda mevcut aÄŸrısı azalmış ya da tamamen ortadan kalmış olarak ayakkabılarını rahatlıkla giyebilmekte ve günlük yaÅŸamınlarına kaldığı yerden devam edebilmektedir.  Tırnak teli- tırnak bandı  uygulamaları her yaÅŸ grubundan ( bebek, çocuk, yetiÅŸkin, yaÅŸlı) bireylere rahatlıkla uygulanmaktadır. Batan tırnağın tedavisinde tercih edilen ortoniksi yöntemi tırnağın doÄŸal uzama sürecini destekleyerek yapılan pratik bir uygulama olması nedeniyle tırnak plağında deformasyona neden olmaz dolayısıyla tedavi tamamlandıktan sonra tırnak statiÄŸiniz bozulmaz estetik olmayan bir görüntü de oluÅŸturmaz.

Non-invazif bir yöntem olan podolojik tırnak tedavilerinde nüks oranı çok düÅŸüktür. Bu nedenle tırnak batıklarında podolojik tekniklerle tedavi yöntemi sık tercih edilmektedir.

Ortoniksi Prensibi Åžöyle Ä°ÅŸler:

​

Tırnak Teli Uygulaması

​

  Tırnağın formuna, batığın ÅŸekline göre kesilmiÅŸ titanyum tellerin uç kısımları hafif kanca haline getirilerek tırnak oluklarından tırnak plağına takılır. Tırnak plağının orta hattında birleÅŸtirilip sabitlenir. Sabitlenen tel mikro kuvvet ile tırnak kenarlarından yukarıya doÄŸru çeker iken orta hattan tırnağı tırnak yatağına iter. Böylelikle parmak derisiyle teması engellenir. Tırnak stabilizasyonu saÄŸlanarak tırnağın uzama hızı da göz önünde bulundurup 4 ile 8 ay sürmektedir. Tırnak telinin uygulandığı süreçte hiçbir ÅŸikâyet olmamaktadır. Günlük yaÅŸamına devam edilmektedir.

 

Tırnak Bandı Uygulaması

​

Tırnağın geniÅŸliÄŸine göre tercih edilen tırnak bandı uygulaması en sakin uygulamalardan biridir.

Tırnak plağını freze ile temizledikten sonra solüsyonla silerek yağı alınır. TırnaÄŸa uyumlu özel yapışkan ile tırnak plağına sabitlenir. Cam seramikten üretilmiÅŸ bu bantlar elastik fakat düz yapıdadır. Konveks tırnak formuna göre ÅŸekillenen bu bant zamanla kendi düz formuna dönmeye çalışır. Bu etkiyle banda yapışık olan tırnak plağı oluÅŸan kuvvet karşısında geniÅŸlemeye baÅŸlar. Bant uygun bir seviyeye geldikten sonra stabil kalır ve tırnak uzama sürecinde tırnak plağını destekler.

​

Tampon Uygulamaları

​

Genellikle hafif tırnak batmalarında tercih ettiÄŸimiz bir yöntemdir. Tırnağın lateral kenarlarından steril sünger tampon ile tırnak ve tırnak oluÄŸu teması engellenir. Hastaya eÄŸitim verilerek 3 gün arayla tamponun deÄŸiÅŸtirilmesi saÄŸlanır.

​

Knezio Tapeng

​

Tırnağın lateral kenarlarına ve distal uçuna yapıştırılan bantlar ters kuvvet uygulanarak tırnak olukları açılır.

Tırnak batıklarında birkaç tekniÄŸin bir arada uygulandığı durumlarda olabiliyor. Podolog problemi gözlemleyip tamamen kiÅŸiye ve probleme özel bir yaklaşım ile uygulama yapar.

Tırnak Batması Tedavisi

​

​

 Batığın durumuna göre ortoniksi yöntemleri kullanılabilir (Bant, 3TO tel, 3TO plus, podofix). Bu yöntemlerle yatağı bozulmuÅŸ ve ete gömülmüÅŸ olan tırnak yukarıya kaldırılarak tırnağın doÄŸal uzaması saÄŸlanır. Problemli tırnak periyodik olarak takip edilir. Tırnak kontrol altında hem batık hem de tırnak yatağının düzeltilmesi saÄŸlanır.

  Ortoniksi uygulaması kiÅŸide hiçbir aÄŸrı oluÅŸturmaz ve günlük aktiviteleri etkilenmez, istediÄŸi ayakkabıyı giyebilir, duÅŸ alabilir,spor yapabilir.

​

   Doktor ya da podolog olmayan kiÅŸiler tarafından yapılan klâsik pedikür iÅŸlemi kısa süreli bir rahatlama saÄŸlayabilir fakat problemi çözmez hatta sorunu daha da büyütebilir ve tırnaklar zamanla rolonlaÅŸmaya baÅŸlar.

   Tırnak çekimi, maliyeti ve günlük hayatı olumsuz etkilemesi açısından en son tedavi yöntemi olmalıdır. Tırnak çekilse bile tırnak yatağına saÄŸlıklı gelmesi açısından periyodik kontrolü bir podolog tarafından takip edilmeli

bottom of page